Wat er met ons geld gebeurt weet niemand. Geven we de schuld aan ‘het systeem’? Ondertussen maken we er met zijn allen wel deel van uit …
Dit raadsel, geworpen in de schoot van ‘het volk’, is georganiseerd in de poreuze verhouding tussen economie, politiek en samenleving. Maar wie lost het op?

Rijen mensen in panische angst lonkend naar ‘hun’ geld achter het marmeren front: de bank. Het lijkt op een fragment uit de kinderfilm Mary Poppins. Het is een beeld dat de laatste jaren opdoemt, voorbij flitst, niet langer ‘ver weg’. Wie zit er aan het stuur?

De over elkaar rollende politici gevangen in de bekende retoriek: het is ‘de ander’! De nationale banken die de ivoren anonimiteit van het financiële systeem RECHT houden onder het mom van vermeende stabiliteit? De burger die zijn kapitaal wil zien aangroeien? De ‘rijke’ die kritiekloos baadt in zijn gouden meer, gegraven en gevuld door onnozele losers?

Is er één vinger te wijzen?

Of stellen we met zijn allen vast dat de wereld rond is, dat we onze problemen niet langer kunnen exporteren, dat de vrije markt niet bestaat, dat het onderscheid privaat-publiek vervaagt, dat het sociale vangnet gebaseerd is op achterhaalde principes van sociale gelijkheid en rechtvaardigheid? Kan een ‘nieuwe bank’ (NewB) met gegarandeerde transparantie en participatie redding bieden?

In dit debat raken we aan de tippen van de sluier die hangt over onze westerse democratie, ingezet via een maatschappelijke analyse van geld in relatie tot de tijdgeest.

info

Suzan Langenberg in gesprek met Joris Luyendijk, columnist voor the Guardian, Gido Berns, filosoof-econoom en Dirk Coeckelbergh, mede-oprichter NEWB.

locatie
Stuk Kunstencentrum, Naamsestraat 96, Leuven, T 016 320 300

prijs
gratis, wel verplicht inschrijven

inschrijven
via: www.stuk.be