I.s.m. STUK in de reeks ONGEHOORD

1968: de barricades op. Studentenprotesten, de theaterwereld op zijn kop, grensverleggende kunst, flower power. Alles is mogelijk.

2015: hoe staat het met de barricades? Bezuinigingen op cultuur, studentenprotesten, armoede, crisis. Subsidies worden afgebouwd, cultuurcentra moeten het met minder doen en toch… ‘kunst’ bruist!

De bedreiging van het gesproken woord, het vrijmoedige penseel, de grenzeloze verbeeldingskracht tart creativiteit en risico. De publieke ruimte kleurt.

Tijdens deze debatavond begeven we ons op het grensvlak van de toevallige, vrijmoedige uiting in kreet, geluid, penseel, gesproken woord en de publieke reactie erop. Het publiek bepaalt uiteindelijk of datgene wat zich toont een zekere betekenis krijgt, kortom ‘politiek’ wordt.

Zoals de oproep na een voorstelling in de Beursschouwburg (Brussel), op 13 december 1969, met een politionele actie beantwoord werd. Deze brute inval lokte binnen kunstkringen en op politiek niveau in Nederland en België veel discussie uit. Jawel! Ook toen al ging het over de aantasting van de publieke ruimte voor vrijheid van meningsuiting!

Tijdens een panelgesprek met kunstenaars en denkers, afgewisseld met politiek getinte performances, verkennen we in hoeverre kunstuitingen vandaag een politieke invloed uitoefenen op de samenleving.

info

locatie
auditorium STUK Kunstencentrum Leuven

sprekers
Suzan Langenberg praat met

  • Willem Elias, hoogleraar VUB
  • Hicham Khalidi, curator
  • Marc Schepers, kunstenaar – oprichter Ruimte Morguen vzw
  • Benjamin van der Maas, stand-up graffer
  • Lies Daenen, kunstenares
  • Jacob Vanneste, percussionist (brengt nieuw werk!)

prijs
gratis, maar inschrijven via STUK

Foto: werk van Benjamin van der Maas, Street Artist