Informatie stroomt per seconde toe. Welke informatie komt van wie, van welk kanaal en met welke waarheidsclaim? En … Wat moeten we ermee? Mensen worden onverschillig of obsessief, een tussenweg lijkt onbestaande: je bent ‘out’ of je bent ‘in’!

Wie zitten er aan de knoppen van de informatieverstrekking, en wie verdienen eraan? In februari (2014) hebben de ‘verworpenen’ van de mediamachine Media 21 opgericht om zich te wapenen tegen journalistiek in de mallemolen van kijkcijfers, hapklare brokken, gemanipuleerde informatie en winstbejag. Terug naar eerlijke berichtgeving en onderzoeksjournalistiek? Toch ‘mag’ Rudy Vranckx, is Jan Leyers niet verboden met zijn moeilijke vragen, wordt Karl Van den Broeck niet in de ban gedaan met Apache en huppelt Dirk Barrez nog vrij rond.

Verschaft het zogenaamde mainstreamnieuws überhaupt wel informatie over de wereld waarin we leven? Waarom worden we overspoeld met berichten over zwangerschappen van BV’s, transfers van voetbalsterren, het gemiddeld vermogen van iedere Belg en Depardieu die de rijkentaks in Frankrijk ontvlucht?? Over een veranderende wereld reflecteren gebeurt niet in het nieuws, noch in Ter Zake, de Standaard of De morgen.

Hoe gaan we om met deze overload aan informatie? Hoe kunnen we kiezen wat wél en wat niet te lezen, hoe kunnen we relativeren om onszelf niet kwijt te raken? Nieuwe media versnellen informatiestromen en deze onmiddellijkheid overroept de traagheid van ‘officiële’ berichtgeving. Je bent ‘in’ of ‘out’ deze directheid van informatie. Is the medium dan inderdaad the message (Marshall McLuhan 1964)?

Tijdens deze debatavond verkennen we de grenzen van informatieverstrekking en –verwerking. Hoe zien we de toekomst? Drie professionals komen aan het woord. Onderling vertegenwoordigen zij jaren ervaring in informatie opzoeken, vormgeven, tekstueel, visueel en auditief toegankelijk maken voor wie wil horen, zien en weten.

info

locatie
STUK Kunstencentrum - Leuven

sprekers
Suzan Langenberg in gesprek met Jan Leyers, o.a. muzikant en documentairemaker, Karl Van den Broeck, journalist en oprichter Apache.be, en Dirk Barrez, journalist en oprichter van PALA.

Intermezzi: Jacob Vanneste , percussionnist (reprise!)

prijs
toegang gratis, aanmelden wel verplicht via het STUK